SRA | 18-11-2016 | Leestijd:

Heeft u vorig jaar minder pensioen opgebouwd dan fiscaal mogelijk is gezien uw inkomsten, kunt u dit jaar een lijfrente aanschaffen en de premies ten laste van uw inkomen brengen. Het is wel van belang dat u de premies voor uw lijfrente dan nog dit jaar betaalt!

Te weinig pensioen?

Of er ruimte is om meer pensioen op te bouwen, kunnen wij voor u uitrekenen. Dit kunt u ook zelf doen. Op de site van de Belastingdienst bevindt zich namelijk een rekentool, de rekenhulp lijfrentepremie 2016. U dient een aantal inkomensgegevens over 2015 in te vullen, waarna het programma uw zogenaamde jaarruimte berekent. Dit bedrag kunt u aan een aftrekbare lijfrente spenderen.

Tip: Heeft u in de afgelopen zeven jaren uw jaarruimte niet helemaal benut, dan kunt u dit alsnog doen. Ook deze ruimte kunt u benutten voor de aankoop van een aftrekbare lijfrente.

Lijfrente verstandig of niet?

Een lijfrente kan nu een aardige aftrekpost opleveren, maar vergeet niet dat u te zijner tijd over de uitkeringen wel moet afrekenen. Of een lijfrente voor u aantrekkelijk is, hangt dan ook af van verschillende factoren.

Zo is met name het belastingtarief van belang waartegen u nu aftrekt en dat waartegen de uitkeringen vermoedelijk belast gaan worden.

Tip: Ook de soort lijfrente, zoals sparen of beleggen, en de kosten van een lijfrente zijn hiervoor bepalend. Laat u goed informeren en vergelijk de mogelijkheden van verschillende aanbieders.

Heeft u vragen over uw pensioen, de jaarruimte en lijfrente, neem dan contact met ons op.

lijfrente ruimte uitkeringen verschillende pensioen premies betaal aftrekbare waartegen jaarruimte

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

KSG, Accountants & Belastingadviseurs