SRA | 06-05-2019 | Leestijd:

Om startende boeren te ondersteunen bij investeringen in hun bedrijf stelt de Europese Unie één miljard euro beschikbaar. Met dit nieuwe fonds kunnen agrarisch ondernemers geld lenen tegen gunstige voorwaarden. Ze betalen een lage rente, hoeven niet direct met aflossen te beginnen en mogen daar langer over doen. Dat maakte Eurocommissaris Hogan van Landbouw bekend.

BoerenAantrekkelijker om geld te lenen aan jonge boeren

Bij het investeringsfonds staat de Europese Investeringsbank (EIB) deels garant voor de risico's. De private banken hebben beloofd samen te werken met de EU, waardoor het beschikbare bedrag wordt verdubbeld naar twee miljard euro. Hogan denkt dat banken de eerste leningen binnen twee maanden kunnen aanbieden.

Voor verjonging en voedselvoorziening

Met de maatregel wil de EU de vergrijzing in de landbouw terugdringen. Slechts elf procent van de Europese boeren is jonger dan veertig jaar, volgens Hogan. Daarnaast wil de Europese Commissie de voedselvoorziening zeker stellen. Volgens Hogan is de toegang tot financiering 'cruciaal en te vaak een obstakel voor jonge mensen om het beroep van boer te kunnen uitoefenen'.

jonge landbouw europese geld eu lenen miljard investeringsfonds boeren hogan

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

KSG, Accountants & Belastingadviseurs