Wees op tijd met uw aanvraag eigenrisicodragerschap ZW

Bent u als werkgever van plan om vanaf 1 januari 2014 eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet (ZW), dan moet u hiervoor een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Uw aanvraag moet in dat geval vóór 2 oktober 2013 binnen zijn.

Eigenrisicodragerschap
Als eigenrisicodrager voor de ZW betaalt niet het UWV maar uzelf de ZW-uitkering aan bepaalde zieke (ex-)werknemers. In ruil daarvoor betaalt u een lagere sectorpremie. Door de modernisering van de ZW vervalt deze korting. In plaats daarvan betaalt u als eigenrisicodrager vanaf 1 januari 2014 een lagere gedifferentieerde premie Whk (Werkhervattingskas). Ook gaat u het risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers met een ZW-uitkering die onder het eigen risico vallen (dus ook flexwerkers).

Tip: Laat u vooraf goed informeren of het eigenrisicodragerschap voor u voordelig is, want lang niet in alle gevallen is het gunstig om eigenrisicodrager voor de ZW te worden. Bovendien moet u zelf de verzuimbegeleiding en re-integratie doen voor de (ex-)werknemers die onder het eigenrisicodragerschap vallen.

Inschatten financieel risico
Deze zomer hebben werkgevers een overzicht ontvangen van het UWV met daarop alle ZW-uitkeringen die in 2012 zijn toegekend aan (ex-)werknemers zonder vast dienstverband. Veel werkgevers hebben inmiddels naar aanleiding van dit overzicht kopieën aangevraagd bij het UWV van beslissingen over ZW-uitkeringen in 2012. Deze kopieën heeft u nodig om het financiële risico van het eigenrisicodragerschap voor de ZW zo goed mogelijk in te schatten.

Heeft u de kopieën nog niet ontvangen, maar wilt u wel eigenrisicodrager worden, dien dan uw aanvraag in ieder geval vóór 2 oktober 2013 bij de Belastingdienst in. Mocht u na ontvangst van de kopieën hierop terug willen komen, dan kan dat. U moet dan wel vóór 1 december 2013 een brief sturen naar de Belastingdienst met het verzoek om uw aanvraag opnieuw te beoordelen.

tijd werknemers belastingdienst wees uwv betaalt risico eigenrisicodrager eigenrisicodragerschap kopieën

06-09-2013 | 12:50 | Informanagement
Deel via:

Blijf op de hoogte, geef je op voor onze maandelijkse nieuwsbrief


Of volg ons via LinkedIn/Twitter

  

Zoeken in nieuwsbank