SRA | 20-02-2018 | Leestijd:

Ondanks dat de rentestand al jaren extreem laag is, berekent de fiscus voor de bv 8% belastingrente en 4% voor de niet-bv. Hoe voorkomt u dat u deze rente verschuldigd wordt?

AdministratieWanneer geen belastingrente?

U betaalt geen belastingrente als u op tijd aangifte doet én de inspecteur niet van uw aangifte afwijkt. Voor IB-ondernemers is de aangiftedatum 1 mei van het jaar volgend op het jaar waarom het gaat. Voor 2017 is dat dus 1 mei 2018. Voor ondernemers met een bv, de dga,  is dat 1 april 2018.



Let op! Bent u te laat of wijkt de inspecteur af, dan betaalt u rente over de periode vanaf 1 juli tot zes weken na de datum van de aanslag. Duurt het opleggen van de aanslag langer dan drie maanden en wijkt de inspecteur niet van uw aangifte af, dan betaalt u maximaal 19 weken rente.

Wijzig voorlopige aanslag

U kunt behalve op tijd uw aangifte indienen ook uw voorlopige aanslag wijzigen als u vermoedt dat u moet bijbetalen. Op deze manier beperkt u de te betalen belastingrente, ook als de fiscus door een foutje van uw kant van uw aangifte afwijkt. U betaalt namelijk rente over de belasting die u moet betalen.

Tip: Via de site van de Belastingdienst kunt u uw voorlopige aanslag wijzigen.

Houd rekening met verwerkingstijd

Als u uw aangifte of voorlopige aangifte wijzigt, heeft u niet direct een aanslag in de bus. Houd rekening met enkele weken verwerkingstijd. Voorbeeld: op 19 juni vroeg een ondernemer om een nadere voorlopige aanslag, maar ontving deze pas op 5 juli, inclusief €15.000 belastingrente.

Let op! Geef ook een wijziging in uw aangifte ruim op tijd door om te voorkomen dat u alsnog belastingrente moet betalen.

aangifte inspecteur bv aanslag rente tijd voorlopige weken betaalt belastingrente

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

KSG, Accountants & Belastingadviseurs