SRA | 24-01-2017 | Leestijd:

Heeft u een internationaal transportbedrijf of doet u hier zaken mee? Met de Brexit in aantocht is de verwachting dat regels en procedures ingewikkelder worden. Zo ook voor de btw.

Dagelijks rijden er ruim 500 Nederlandse vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk. Door de aankomende Brexit is een onzekere periode aangebroken met een daling van de vraag naar Nederlandse exportproducten als gevolg. Bovendien zijn Nederlandse producten duurder geworden door de waardedaling van het Britse pond. Een terugval in de export zal het wegvervoer raken, maar vooralsnog is dat beperkt.

Huidige situatie

Op dit moment is het Verenigd Koninkrijk nog een EU-land, waar de EU-wet en regelgeving van toepassing is. Wanneer u voor een Britse ondernemer een logistieke dienst verzorgt, is deze volgens de hoofregel belast in het land van de afnemer. De transportdienst is daardoor belast in het Verenigd Koninkrijk, en de btw kan worden verlegd naar de afnemer met btw-identificatienummer in het Verenigd Koninkrijk. U vermeldt de woorden ‘reversed charge’ op de factuur en vermeldt geen btw op de factuur. Daarnaast doet de Britse ondernemer de opgaaf intracommunautaire prestaties.

Let op! Door de uitvoering van het Brexit zal het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU behoren. De gevolgen voor het verrichten van transport- en logistiekdiensten zullen dan veranderen.

Situatie na Brexit

Na de Brexit is geen sprake meer van een dienst die wordt verricht aan een afnemer binnen de EU. De dienst is volgens de hoofdregel belast in het Verenigd Koninkrijk; het land van de afnemer. De ondernemer noteert wederom geen btw op de factuur maar wél de woorden ‘VAT Out of Scope’.

Afhankelijk van de wetgeving in het Verenigd Koninkrijk moet u zich in het Verenigd Koninkrijk registreren voor de btw en ook in dat land btw-aangifte doen over de logistieke dienst. Waarschijnlijk worden met betrekking tot de uittredingsverdragen nog regels opgesteld.

Let op! Voor de transport- en logistieksector is van belang alert te zijn op de wijziging van de btw-regels die er aan zit te komen.

Houd de berichten in de gaten inzake Brexit. Wij houden u op de hoogte.

btw dienst eu regels verenigd koninkrijk land afnemer transport brexit

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

KSG, Accountants & Belastingadviseurs