SRA | 04-04-2017 | Leestijd:

Voordat een werknemer bij u aan de slag gaat moet u de identiteit van de werknemer vaststellen en de gegevens voor de aangifte loonheffing verzamelen. Heeft u niet aan deze verplichtingen voldaan, dan moet u het zogenaamde anoniementarief toepassen.

Vaststellen identiteit

U bent verplicht om de identiteit van uw werknemer vast te stellen voordat hij bij u aan de slag gaat. Hoe u dit doet, staat in een door de inspectie SZW opgesteld stappenplan. Bewaar een kopie van het identiteitsbewijs in uw loonadministratie.

Verzamelen gegevens aangifte loonheffing

De nieuwe werknemer moet ook een aantal gegevens, zoals naam, BSN, adres, en geboortedatum op papier aan u doorgeven. Dit kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld het “model opgaaf gegevens voor de loonheffingen” van de Belastingdienst gebruiken.

Anoniementarief

Heeft u niet de identiteit van de werknemer vastgesteld en/of heeft u geen gegevens voor de aangifte loonheffing verzameld, dan bent u verplicht om het anoniementarief toe te passen. Dit betekent dat u 52% belasting inhoudt op het loon van de werknemer en dat u geen rekening mag houden met bijvoorbeeld de loonheffingskorting. Het netto loon van de werknemer zal hierdoor een stuk lager zijn.

aangifte werknemer loonbelasting identiteit gegevens juiste lagere loonheffing anoniementarief stel

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

KSG, Accountants & Belastingadviseurs