SRA | 16-07-2018 | Leestijd:

Als u in het kader van uw onderneming of werkzaamheid werkkleding draagt, zijn de kosten hiervan aftrekbaar van de winst. Maar welke outfits vallen hieronder? Een predikant had een jacquet nodig voor zijn werk. Is dat dan ook werkkleding?

Wat is werkkleding?

Man pakWerkkleding is kleding die vrijwel uitsluitend geschikt is te dragen vanwege de aard van uw werk. Het standaardvoorbeeld is de blauwe overall van de monteur. Ook kleding met logo's van minstens 70 cm2 wordt als werkkleding aangemerkt.

Ook uniformen

Daarnaast worden ook uniformen gerekend tot werkkleding. Niet alleen het uniform van de beveiliger of politieagent, maar ook kleding die werknemers van een bepaald bedrijf verplicht zijn om te dragen vanwege de herkenbaarheid. Dit besliste de rechter in het verleden toen het ging om een uniforme kleding van een hamburgerketen.

Kleding blijft op werkplek

Gewone kleding die achterblijft op de werkplek, kan ook aangemerkt worden als werkkleding. U moet dan als werkgever wel voor omkleedfaciliteiten zorgen.

Let op! Werkkleding van de ondernemer of DGA die bij hem thuis achterblijft als hier de werkplek is, zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Jacquet van predikant

Ook het jacquet van een predikant kan kwalificeren als werkkleding. Dit besliste onlangs het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Van belang was dat de predikant gezien zijn geloof zich aan het dragen van een jacquet niet kon onttrekken. Het jacquet was ook met een hoge sluiting en knopen specifiek geschikt gemaakt voor de predikant. Daarnaast wordt een jacquet volgens de rechter nog maar nauwelijks privé gedragen.

Zwart pak is geen werkkleding

De uitspraak is afwijkend van de opvatting die tijdens het wetgevend overleg werd geuit inzake het zwarte pak van de dominee. Dit was volgens de wetgever niet dusdanig uniek dat het niet in privé gedragen zou kunnen worden. Het zwarte pak kwalificeert dus niet als werkkleding.

aftrekbaar werk aangemerkt werkplek werkkleding kleding geschikt predikant jacquet pak

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

KSG, Accountants & Belastingadviseurs