SRA | 10-12-2014 | Leestijd:

Uw bedrijfsverliezen zijn niet onbeperkt verrekenbaar met uw bedrijfswinsten. Een verlies kunt u in de vennootschapsbelasting verrekenen met de belastbare winst uit het voorafgaande jaar (carry-back) of met de winsten uit de komende negen jaar (carry-forward). Bent u ondernemer in de inkomstenbelasting, dan kunt u een verlies verrekenen in box 1 met positieve inkomsten uit de drie voorafgaande jaren en de negen volgende jaren.

Heeft u in 2005 een verlies geleden en is dit verlies nog niet volledig verrekend, dan is verrekening alleen nog mogelijk met de winst die u dit jaar behaalt. Laat dit verlies niet ongemerkt verdampen.

Tip: Vermijd het risico van verliesverdamping. Haal indien mogelijk alsnog bedrijfswinst naar voren.

Wilt u bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel verkopen, stel dit dan niet uit. Behaalt u met de verkoop namelijk een belaste (boek)winst, dan kunt u hiermee namelijk nog openstaande verliezen verrekenen. Wellicht is het ook mogelijk om stille reserves te realiseren, winstgevende activiteiten in te brengen of fiscale voorzieningen af te bouwen.

Let op! Voor de jaren 2009 tot en met 2011 gold in de vennootschapsbelasting een tijdelijke verruiming van de carry-backtermijn van één naar drie jaar. Heeft uw bv hiervoor gekozen, dan is de voorwaartse verliesverrekening (carry-forward) beperkt tot zes jaar. Heeft deze tijdelijke verruiming geen belastingteruggave opgeleverd omdat er in de betreffende extra voorafgaande jaren geen belastbare winst beschikbaar was voor verliesverrekening, dan geldt de beperking van de carry-forwardtermijn niet. Voor uw bv blijft de voorwaartse verliesverrekeningstermijn dan gewoon negen jaar.

vennootschapsbelasting winst verlies verrekenen belastbare carry bedrijfsverlies voorafgaande verdampen forward

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

KSG, Accountants & Belastingadviseurs