SRA | 07-11-2016 | Leestijd:

PostNL rekent geen btw over verzendkosten. Voor universele postdiensten verricht door postvervoersbedrijven geldt namelijk een btw-vrijstelling. Dit betekent echter niet dat u deze bezorgkosten zonder btw kunt doorberekenen aan uw afnemers.

Voor universele postdiensten verricht door een postvervoersbedrijf geldt een btw-vrijstelling. In Nederland is PostNL de verlener van universele postdiensten. PostNL kan daarom vrijgesteld haar postdiensten verlenen.

Als u gebruik maakt van PostNL voor de levering van uw goederen aan uw afnemers en deze kosten doorberekent, levert u echter geen vrijgestelde postdienst. De doorbelaste bezorgkosten vormen dan een bijkomende prestatie die onderdeel uitmaakt van de totale vergoeding die u aan uw afnemer berekent. U moet hierover btw berekenen. Het btw-tarief is hierbij gelijk aan het btw-tarief dat voor uw goederen geldt.

Goederen tegen verschillende btw-tarieven

Levert u in één levering goederen tegen verschillende tarieven, dan worden de bezorgkosten naar verhouding van de vergoedingen (exclusief de bezorgkosten) aan deze goederen toegerekend. Het btw-tarief van de bezorgkosten volgt daarbij nog steeds de goederen.

Voorbeeld

U verkoopt voedingsmiddelen tegen € 40 exclusief btw en alcoholische drank tegen € 60 exclusief btw. Het geheel wordt in één pakket door PostNL bezorgd. PostNL berekent daarvoor € 6,95 aan u. PostNL berekent terecht geen btw over deze verzendkosten. U berekent de verzendkosten door aan uw afnemer. De factuur dient er dan als volgt uit te zien:

 Verkoop voedingsmiddelen   € 40,00  
 Verkoop alcoholische drank   € 60,00
 Verzendkosten  € 6,95
 Totale vergoeding   € 106,95 
 Btw 6% over € 42,78 (€ 40 + 4/10 van € 6,95)   € 2,57
 Btw 21% over € 64,17 (€ 60 + 6/10 van € 6,95)   € 13,48
 Totale vergoeding inclusief btw  € 123,00

btw goederen totale bezorgkosten postnl verzendkosten postdiensten berekent universele doorberekenen

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

KSG, Accountants & Belastingadviseurs