SRA | 03-04-2015 | Leestijd:

Carpoolen is helemaal van deze tijd. Gezamenlijk rijden naar het werk is goed voor het milieu, over het algemeen gezellig en het bespaart benzine en andere kosten. Wist u dat u, naast de bestuurder van de auto ook de meerijdende werknemer een onbelaste kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer mag geven? Er zit echter wel een klein addertje onder het gras.

Dat addertje heet 'vervoer vanwege de werkgever'. Wanneer dit het geval is mag u alleen de onbelaste kilometervergoeding geven aan de bestuurder van de auto en niet aan de meerijders. Er is sprake van 'vervoer vanwege de werkgever' als u met een werknemer afspreekt dat hij met zijn eigen auto ook andere werknemers ophaalt. U mag de chauffeur van de auto dan wel een onbelaste vergoeding geven van maximaal € 0,19 voor de totale afstand - dus inclusief de omrijkilometers - maar niet de meerijders. 

Een vergoeding aan de meerijders kan dus alleen als werknemers onderling afspraken maken over carpoolen en u zich hierin niet mengt. Let er wel op dat u in dat geval aan de bestuurder van de auto niet ook de omrijkilometers onbelast vergoed. De Belastingdienst ziet deze kilometers bij carpoolafspraken tussen werknemers onderling namelijk als privékilometers. 

werknemer vergoeding werknemers bestuurder auto onbelaste meerijders meerijder carpoolen kilometervergoeding

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

KSG, Accountants & Belastingadviseurs