SRA | 18-07-2017 | Leestijd:

De vakantie komt eraan en dus is het van belang te weten wat u zonder problemen en btw-vrij mag meenemen. Daarbij maakt het nogal wat verschil of u binnen of buiten de EU reist.

Sigaretten

Reist u binnen de EU? Dan mag u maar liefst vier sloffen sigaretten meenemen naar uw vakantiebestemming of terug mee naar Nederland. Reist u buiten de EU, dan is dit er slechts één. U kunt ook altijd kiezen voor een bepaalde combinatie van verschillende rookwaar, zoals sigaretten, tabak of sigaren.

Drank

Binnen de EU zijn de maxima ook nu opvallend hoger. U mag bijvoorbeeld 90 liter wijn meenemen over de grens en 10 liter sterke drank van meer dan 22% alcohol. Reist u van buiten de EU naar Nederland, dan is de hoeveelheid beperkt tot één liter sterke drank (>22%) en 4 liter wijn.

Nep merken

Iedereen kent wel de 'echte' Adidas of Nike shirtjes die voor een tientje in Turkije te koop zijn in de populaire badplaatsen. U mag deze nepartikelen wel meenemen, maar alleen voor eigen gebruik. Teveel is dus niet toegestaan, want dan wordt verondersteld dat u erin handelt. Wat precies teveel is, is niet omschreven.

Tip: Bewaar alle aankoopbonnen zodat u altijd de herkomst en het aankoopbedrag kunt bewijzen.

Buiten de EU gereisd?

U mag voor maximaal €430 per persoon belastingvrij aan spullen meenemen als u van buiten de EU komt. Een bepaalde hoeveelheid van sommige goederen zijn belastingvrij. Neemt u meer mee, bent u verplicht aangifte te doen bij de Douane. Kijk op de website van de Belastingdienst voor de exacte richtlijnen. Binnen de EU gelden geen beperkingen.

Let op! Neemt u bijvoorbeeld een nieuwe dure camera mee op vakantie, neem dan de aankoopfactuur mee in uw bagage zodat u kunt bewijzen dat u deze binnen de EU heeft gekocht.

Tip: Download de app Wilt u precies weten hoeveel u mee mag nemen op vakantie, download dan de douane app via de site van de Belastingdienst. U komt dan bij terugkeer in Nederland niet voor vervelende verrassingen te staan in de vorm van in beslagname van goederen of bijbetalen.

btw wat eu vrij liter problemen reist vakantie meenemen sigaretten

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

KSG, Accountants & Belastingadviseurs